Метафізика статі: міфологія сексуальності

У середу, 15 лютого 2012 р., о 19:00 у Чернівцях у Культурно-мистецькому центрі «Українська книга» з відкритою лекцією «Метафізика статі: міфологія сексуальності» виступить аспірант відділу філософської антропології Інституту філософії ім. Г. Сковороди Національної академії наук України Святослав Вишинський. Організатор: міждисциплінарна дослідницька група «Politosophia». В рамках лекції будуть розглянуті співвідношення чоловічого та жіночого архетипів в індоевропейських міфологіях (на основі праць Юліуса Еволи, Мірчі Еліаде, Карла Юнга), маргіналії сексуальності в культурі (творчість Маркіза де Сада, Лєопольда фон Захер-Мазоха, Густава Майрінка), гендерна проблематика у класичній та некласичній філософії (Отто Вайнінгер, Фрідріх Ніцше, Гейдар Джемаль).

Захід відбудеться за адресою: м. Чернівці, Центральна пл., 10 (2 поверх, «Literatur Cafe»). Вхід вільний.

7 коментарів

Святослав Вишинський
Інформація про захід оновлюється також на сторінках події в соціальних мережах — «В Контакте» і «Facebook».
Святослав Вишинський
На веб-сайті «Politosophia» викладено аудіо-запис лекції «Метафізика статі: міфологія сексуальності», з яким можна ознайомитись online.
Святослав Вишинський
На сайті «Politosophia» опубліковано рукописний план лекції «Метафізика статі: міфологія сексуальності».
Лілія Шутяк
Зацікавило. Намагатимусь прийти.
Святослав Вишинський
Очевидно, захід матиме продовження у форматі дискусії, тож триватиме орієнтовно до 21:00, хоча можливі відхилення від регламенту.
Святослав Вишинський
P.S. Про постмодернізм можна говорити довго, але по суті можна описати простіше: чоловіча логіка ієрархічна, вертикальна, а жіноча — мережева, горизонтальна. Перемога мережевих структур у наш час — це опосередкована перемога жіночого «форматування». В даному випадку «чоловіче» та «жіноче» розуміються як полярні онтологічні принципи.
Святослав Вишинський
P.P.S. Щодо запитання Володимира Карагяура — розширено: образ змії, яка обплітає посох або дерево — жіночий (посох і стовбур дерева — чоловічі фаллічні символи). Що характерно: Райське дерево співвідноситься з ідеєю Вісі, Світового Дерева як вертикалі, котра центрує реальність і задає їй міру. Відповідно, змія, що обплітає дерево, уособлює жіноче начало. Змій-спокусник (Змія-спокусниця?) в цьому випадку втілює також ідею мудрості, Софії, що також указує на її приналежність до жіночого онтологічного принципу.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте